Mia (Flint) debuterte i REMA 1000-ligaen med scoring, 16 år og 35 dager gammel – Flint
Foto: Svein André Svendsen

Mia (Flint) debuterte i REMA 1000-ligaen med scoring, 16 år og 35 dager gammel

Mia Vik Gabrielsen holder alder til å spille i Bringserien.  I stedet har hun REMA 1000-ligaen som sin spillearena og scoret på Norges A-landslagsmålvakt i forrige serierunde.  Hun er den eneste spilleren født i 2004 som spiller i REMA 1000-ligaen. 


Både i debutkampen mot Fredrikstad og i onsdagens hjemmekamp mot Vipers Kristiansand, tegnet Mia seg på scoringslista fra sin venstrekant.  I Slagenhallen stod hun overfor ingen ringere enn landslagsmålvakt Andrea Austmo Pedersen og satte inn en nydelig lobb fra venstrekant etter 28.41 spilt av andre omgang.

– Det er alltid gøy å score mål, men jeg tenkte ikke mye på at det var Andrea Austmo Pedersen som stod der, jeg hadde bare fokus på å få den ballen i mål. Hvilken skuddvariant jeg bruker kommer egentlig bare av seg selv når jeg er i lufta og denne gang passet det å lobbe, sier hun. 

– Jeg føler ikke noe press egentlig for jeg har ikke noe å tape for jeg er så ung, det er på en måte ingen som forventer noe av meg.  Jeg selv ønsker jo å gjøre det bra, så jeg legger egentlig mest press på meg selv – men det det er positivt for jeg vil prestere så bra som mulig.  Jeg var litt nervøs den første kampen jeg spilte mot Fredrikstad, men det er bare å tenke at det er en helt vanlig håndballkamp. 

– Jeg hadde egentlig ingen forventninger om å debutere allerede nå på A-laget. Men Flint har ikke så mange spillere på den posisjonen jeg spiller, så da ble det plutselig en mulighet for meg. 

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Mia-Vik-Gabrielsen.-Ravn-Foto-683x1024.jpg
Foto: Ravn Foto


Høy venstrekant

Mia Vik Gabrielsen er blant de yngste som har debutert i den øverste ligaen i Norge – og har scoret i sin første kamp.  Mor til Mia, Monica Vik Gabrielsen, eller Vik Hansen som hun het da hun var aktiv, debuterte også i eliteserien som 16-åring.  Hun hadde selv en lang håndballkarriere og rykket opp med Larvik Håndballklubb i 1992 og spilte der frem til 1999. 

Og hun spilte venstrekant. Broren til Mia spiller også venstrekant, i Falk Horten.  Og Mia står også på venstrekant – går plassen i «arv?»

– Jeg føler egentlig ikke det har påvirket meg at både mamma spilte venstrekant og at broren min spiller venstrekant nå.  Jeg føler egentlig ikke det, jeg har følt hele tiden at det har vært gøyest å spille på den posisjonen, forteller hun.  – Både jeg og broren min har alltid vært glad i å spille venstrekant.

– Jeg har litt høyde og spilte back da jeg var mindre, men etter at jeg ble kantspiller er det ingen som har bedt meg om å gå tilbake på backen igjen, humrer hun.  – Jeg er litt annerledes enn den typiske kantspilleren og tenker at det kan være bra, kanskje målvaktene ikke er vant til å få skudd fra en så høy og lang arm.  I tillegg tenker jeg at det er positivt i forsvar, for da har jeg god rekkevidde. 


Mammaen Monica spilte også venstrekant, både på landslaget og i Larvik.  Hun forteller:

– Mia har en bror som også spiller venstrekant under Johnny Jensen i Falk Horten i 1.divisjon. Så den posisjonen har vunnet frem i familien og det er ikke jeg som har mast dette frem. Jeg har prøvd og si at det ikke er SÅ gøy og løpe att og frem uten å få kjenne på ballen. Jeg har jo selv stått iskald på kanten og «beundret» ryggen til Tonje Larsen, ler hun.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er D-Flint.-Mia-Leikvold-Trapnes-og-Mia-Vik-Gabrielsen-1024x768.jpg
Foto: Trond Sørøy


Håndballfamilie

Vik Gabrielsen er en håndballfamilie og det blir en del håndballprat i heimen.  Og det at alle har vært aktive med håndball gjorde at også Mia ønsket å begynne å spille.

– Det at jeg begynte med håndball kom nok på grunn av at resten av familien har vært aktive og da fikk jeg også lyst til å prøve det.  Men foreldrene mine har aldri presset meg til å spille, jeg har alltid gjort det fordi jeg har hatt lyst til det selv, understreker Mia. 

– Jeg har aldri sett foreldrene mine spille kamper, så jeg vet egentlig ikke hvor gode de faktisk var.  Så jeg synes det er litt kjedelig at jeg aldri har sett de spille live.  Jeg er veldig heldig som har foreldre som har vært gode i håndball.  Jeg får mange gode tips.  Mamma spesielt er god på teknikktrening fra kant, og det er jo veldig viktig.  Jeg får mange gode innspill.  Jeg vet ikke om jeg hadde vært så god som jeg er nå hvis ikke mamma hadde hjulpet meg så mye, sier hun takknemlig.


Tar steg

Mia har vært med på treninger med A-laget til Flint Tønsberg siden hun var 15 år gammel.  Hun sier har det veldig gøy med håndball og trives med å bruke hver dag til trening.

– Jeg føler jeg har utviklet meg i positiv retning og det er ingen tvil om at man tar steg når man trener med spillere som er bedre enn deg sjøl.  Jeg må være ekstra skjerpet hele tiden.

– Jeg trives veldig godt på trening med A-laget.  Nå er jeg på trening med bare gode spillere, så når jeg scorer på et skudd, så blir jeg fornøyd for det er en god målvakt jeg skyter på. 

Det at Mia er den eneste spilleren født i 2004 som spiller i REMA 1000-ligaen har hun ikke reflektert over og synes ikke det betyr noe.

– Nei, jeg tenker ikke så mye over det, sier hun.  – Jeg går på trening hver dag og har lyst til å bli bedre og så griper jeg sjansen om jeg får spille. 


LK04

Mia har deltatt på flere samlinger med Jentelandslaget (LK04).

– Det synes jeg er veldig gøy, det er jo alltid gøy å trene håndball.  Det er veldig motiverende å være med på LK04 og når jeg kommer hjem fra samling er jeg motivert for å trene mer for å komme med flere ganger.  Men jeg synes første og fremst det er gøy å prestere med klubblaget, det er der jeg er mesteparten av tiden.  Landslaget er en bonus, og er ikke noe jeg går og tenker på hele tiden. 

– Denne sesongen skal jeg spille Lerøy i tillegg til å spille for Elitelaget. Hvis det blir noe av, har jeg veldig lyst til å få med det. Seniorhåndball kan jeg spille veldig lenge, men de årene med Bring og Lerøy varer ikke så lenge, så det er veldig gøy å få med det seg det når man kan, avslutter 16-åringen.