Tonje Larsen ny hovedtrener for Flint Tønsberg Håndball – Flint
Foto: Sven-Erik Syrstad

Tonje Larsen ny hovedtrener for Flint Tønsberg Håndball

Flint jubel da Tonje Larsen ble lansert som ny trener. Foto: Sven-Erik Syrstad

Fra TB.NO

Da Flint-spillerne skjønte hvem som blir deres nye trener, brøt de ut i spontan jubel.

Tonje Larsen (41) blir ny hovedtrener for Flint Håndball.

– Dette er en stor dag for Flint og Tønsberg. Vi har sikret oss en trenerprofil som kan ta klubben et steg videre, sier Per Einar Dahlby, styreleder i Flint Håndball.

Han forteller at det brøt ut applaus både blant spillere og styremedlemmer, da det ble klart at en av Norges aller mest meritterte håndballspillere har takket ja til å trene A-laget. Kanskje ikke så rart. Tonje Larsen er en legende i kvinnehåndball.

Tønsbergenseren har vunnet alle internasjonale titler det er mulig å vinne, med ett OL-gull, ett VM-gull og tre EM-gull på landslagsnivå, i tillegg til Champions League, EHF-cupen og cupvinnercupen på klubbnivå. I tillegg rakk hun 16 seriegull og 13 NM-gull med Larvik HK før hun la opp for to år siden.

Ny epoke

MERITTERT: Tonje Larsen har vunnet alt man kan vinne innenfor håndballen. Hun regner som en av tidenes aller beste norske håndballspillere.
MERITTERT: Tonje Larsen har vunnet alt man kan vinne innenfor håndballen. Hun regner som en av tidenes aller beste norske håndballspillere. (Foto: Bela Szandelszky)

– Dette er en ny epoke i mitt liv. Pokalene står på hylla. De er historie. Nå er det andre oppgaver som venter, sier Tonje Larsen.

41-åringen har skrevet under på en avtale av tre til fem års varighet. Hun skal fullføre jobben som assistenttrener i Larvik HK ut sesongen før hun overtar som hovedtrener i Flint fra 1. juni 2017.

Før jul ble det klart at Flint ikke forlenger avtalen med trenerparet Pål Oldrup Jensen og Beatrix Nagy.

LES OGSÅ: Pål må jakte både poeng og jobb

– Selv om det sportslig sett er ett hakk ned fra Larvik, er det ett steg opp for min del som trener. Flint er en stor klubb og det gror godt i Tønsberg-håndballen.

Tønsberg er byen

Tonje Larsen begynte å kaste håndball i Tønsbergs Turn. Etter 22 sesonger på toppnivå i Larvik Håndball (de to siste som assistenttrener) vender hun hjem for å hjelpe Tønsberg-håndballen ut av motgangen.

FORNØYDE FLINT-FOLK: Styreleder Per Einar Dahlby (t.h.) og markedsansvarlig Kenneth Doksheim i Flint kunne stolt presentere Tonje Larsen som ny trener.
FORNØYDE FLINT-FOLK: Styreleder Per Einar Dahlby (t.h.) og markedsansvarlig Kenneth Doksheim i Flint kunne stolt presentere Tonje Larsen som ny trener. (Foto: Sven-Erik Syrstad)

– Tønsberg har alltid vært byen for meg. Det er her jeg har bodd, selv om jeg har spilt og jobbet i Larvik. Jeg har ingen planer om å flytte herfra med det første, sier Larsen som er bosatt på Tolvsrød med samboer og to barn.

Hun er trener på Wang Toppidrett i Tønsberg i cirka halv stilling. Den oppgaven kommer hun til å fortsette med ved siden av Flint-jobben.

– Det blir nok å gjøre, men jeg er blitt lovet barnevakt i hallen, så det skal gå bra, ler Larsen.

Nedrykkskamp

For Flint kommer treneransettelsen som en kjærkommen opptur. Flint kjemper for livet i 1. divisjon kvinner. I øyeblikket ligger laget an til nedrykk, men det er kort vei opp til trygg grunn på tabellen.

– Er det krise hvis det blir 2. divisjon neste sesong?

– Nei, det er ikke avgjørende for om jeg tar jobben eller ikke. Dette handler først og fremst om utvikling. Både for spillerne, klubben og meg. Men når det er sagt ønsker jeg selvsagt at Flint beholder plassen. Vi trenger et lag i 1. divisjon i Tønsberg, sier Larsen.

Håper på løft

Flint håper at ansettelsen av håndballprofilen skal gi hele klubben et løft.

ASSISTENT: I Larvik HK har Tonje Larsen vært assistent til hovedtrener Tor Odvar Moen de to siste sesongene.
ASSISTENT: I Larvik HK har Tonje Larsen vært assistent til hovedtrener Tor Odvar Moen de to siste sesongene. (Foto: Nesvold, Jon Olav)

– Det skaper glede og begeistring. Å få med en som Tonje på laget, stimulerer ekstra. Kanskje kan det også gjøre det lettere å få spillere til å bli med, sier Per Einar Dahlby.

Flint fyller 100 år den 27. april 2017. Dahlby mener signeringen av Larsen er en perfekt start på jubileumsfeiringen.

– Vi ønsker å bygge klubb. Vi ønsker å ha et lag i toppen igjen, så vi kan beholde våre talenter i Tønsberg. Og spille håndball i 100 nye år.

Nøkternt budsjett

Flint har ikke lagt skjul på at klubben er i en krevende økonomisk situasjon. Det var også grunnen til at den valgte å skille lag med sine to nåværende trenere fra etter sesongen.

– Vi har vært nødt til å kutte kostnader – og kommer til å leve etter et nøkternt budsjett neste sesong. Vi går fra to lønnede trenere til én, sier Per Einar Dahlby.

Flint sliter med gammel gjeld, blant annet til kommunen og håndballforbundet.

– Vi håper å få kommunen med på et spleiselag på den gamle gjelda, men det er ikke så lett, sier Dahlby.

Flint håper signeringen av Tonje Larsen skal skape entusiasme også på sponsorsiden.

– Vi håper dette gir en synergieffekt. Og at næringslivet stiller opp, slik at vi fortsatt kan ha et godt Flint-lag, sier Kenneth Doksheim, markedsansvarlig i Flint Håndball.

–  Vi trenger flere sponsorer og støttespillere. Tanken er at vi skal prøve å få til noe som gir noe tilbake til næringslivet også, sier Doksheim.